Vergroot je creativiteit als projectleider

Een voorproefje van de Scrum Professional Training die beschikbaar is.

De afgelopen maanden komt regelmatig de vraag voor een projectleider/Scrum Master voorbij. Voor de mensen die Agile Projectmanagement nog niet goed in de vingers hebben een korte introductie.

Een Prince2 projectleider gaat over scope en budget. Een Agile/Scrum Product Owner gaat over scope en budget.

Een HR manager gaat over persoonlijke ontwikkeling, een procesmanager over team verbeteringen. Een Scrum Master gaat over team verbetering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor een verdieping van de termen en hoe Agile/Scrum in de praktijk werkt heb ik een training ontwikkeld. De training kan prima in-house plaatsvinden en toegepast worden om een concrete situatie of project te ondersteunen.

De training is een prima start voor Professional Scrum certificaten. Kijk voor meer informatie op https://www.scrum.org/professional-scrum-certifications

Wil je meer weten over de training? neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.

 

Meldplicht Datalekken, wat verandert volgend jaar?

Wat houdt de Wet Datalekken in en wat verandert in mei 2018?

Dinsdag 16 mei organiseerde Unica Schutte ICT in samenwerking met JPR Advocaten een kennissessie over de wet Meldplicht Datalekken en de wijzigingen die komend jaar definitief zijn.

Het leuke van de sessie is de samenwerking tussen de techniek en de wet. In de sessie vertelt Unica hoe klanten omgaan met de regelgeving en JPR legt uit welke kaders de wet aangeeft.

In de sessie was duidelijk dat veel organisaties worstelen met het thema, en is ook duidelijk dat afnemers van digitale diensten nog niet goed voorbereid zijn op hun verantwoordelijkheid.

Unica Schutte vertelt een stuk geschiedenis van wet. Vervolgens een stuk over de maatregelen die organisaties nemen. Een detail om te onthouden is dat techniek niet de eerste oplossing is, maar personeelsbeleid is de eerste verdediging tegen datalekken en veiligheidsincidenten. Natuurlijk is een belangrijk aspect de rol van de Service Provider in het proces van de meldplicht datalekken.

De concrete aanbeveling van Unica Schutte is dat je moet nadenken over beleid rondom persoonsgegevens in de vorm van ISO27001 certificering of Privacy Impact Analyses.

JPR Advocaten vertelt met name over de juridische kaders van de wet en vult aan wat Unica Schutte vertelt en markeert de kaders en processen van de wet. De Europese verordening die nu nog in overgang is, is in mei 2018 definitief. Dat betekent dat alle organisaties die met persoonsgegevens werken moeten kunnen laten zien welke gegevens waar staan en wat ermee gebeurt, in de hele keten. Ook de Bewerkersovereenkomst wordt kritisch behandeld.

Na deze presentatie is duidelijk dat alle bedrijven moeten opschieten omdat mei 2018 snel komt en alle bedrijven (ook kleine) gegevens hebben die onder de verordening vallen. Dit is een typisch onderwerp van voorkomen is beter dan genezen.

Een selectie vragen die tijdens de sessie behandeld zijn:

  • Welke persoonsgegevens heeft jouw organisatie?
  • Hoe worden die gegevens gebruikt?
  • Welke classificatie hebben de gegevens?
  • Hoe worden de gegevens verder verwerkt?
  • Heb je bewerkingsovereenkomsten nodig?
  • Heb je samenwerkingsovereenkomsten nodig?
  • Welke boetes kun je krijgen bij het lekken van persoonsgegevens?

Niet alle vragen zijn tijdens de sessie te beantwoorden, maar ik heb wel weer een leuke set gereedschap meegekregen om jouw organisatie te adviseren over de technische gevolgen van de nieuwe wet.

Naar aanleiding van de sessie zou ik je willen uitdagen om na te denken over de situaties die ik ben tegengekomen de afgelopen dagen;

  • De belastingdienst kent BTW nummers toe op basis van BSN nummers. Alle eigenaren van KvK ingeschreven organisaties met een BTW nummer zijn op die manier gevoelig voor identiteitsfraude. Zou de Autoriteit Persoonsgegevens of de Nationale Ombudsman een bindende aanwijzing moeten geven aan de belastingdienst?
  • De overheid, in het bijzonder gemeenten, hebben de neiging te vragen naar een BSN nummer voor bijeenkomsten, correspondentienummers en dergelijke. Als commercieel bedrijf pleeg je een misdrijf als je dat doet. Ik vind dat overheidsinstanties ook het gebruik van BSN nummers in communicatie moeten beperken. Hoe kijk jij daartegenaan?

Agile Festival – Review

Agile voor iedereen

Op 10 mei 2017 organiseerde Est09 Scrum@Work en BureauBD een leuk Agile Festival. Op de historische locatie van het DLC café in Soest werden we gedompeld in een Agile bad. Een leuke mix van Agile evangelisten en mensen die nieuwsgierig zijn naar Agile werken. Dit leidde tot een typische Agile bijeenkomst waar een globaal idee aanwezig is, maar de deelnemers de vulling maken.

Voor degenen die nog niet bekend zijn op Agile werken was voldoende ruimte om kennis te maken met het gedachtegoed en kritische vragen te stellen. Voor de Agile evangelisten was de ruimte hun kennis delen door de vragen die gesteld werden en hun kennis uit te breiden door de workshop, begeleidt door de professionele facilitators. Ik zag regelmatig de facilitator keuzes maken in het proces begeleiden en de discussie laten gaan. Dat is mooi om mee te maken.

Het weer is een goede metafoor voor de dag; ‘s ochtends fris en zonnig, ‘s middags netwerken en borrelen in een warme lentezon.

Agile Festival

Woensdag 10 mei: Agile Festival


De Agile ervaring in 1 dag
Op deze dag kun je naar eigen wens deelnemen aan korte workshops over verschillende agile onderwerpen. Kies en haal zoveel mogelijk kennis en waarde op. Je maakt ook kennis met mensen van heel verschillende organisaties! Op de dag zelf vind je een korte beschrijving van de workshops, waar je op in kunt tekenen.
Voor wie is deze dag?
Iedereen die geïnteresseerd is in wat Agile werken betekent voor zijn of haar organisatie.
Iedereen die nog geen kennis of ervaring hebben met Scrum.
Iedereen die al kennis heeft gemaakt met Scrum en nu wil weten wat de volgende stap is.